Door FOMO ben jij verslaafd aan Social Media! – Succesvol in Balans Academie
Auteursrecht: damedeeso / 123RF Stockfoto

Door FOMO ben jij verslaafd aan Social Media!

Social Media hebben een enorme invloed op onze stress en onrust. Hoe vaak per dag check jij jouw Facebook, Instagram en andere Social Media?

Wat is de reden dat jij zo vaak per dag de Social Media checkt?

FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Met andere woorden, je bent bang om iets te missen. Het ultieme feestje, een super evenement, een gouden tip, enzovoort.

Je zou wellicht denken dat FOMO iets is voor tieners, maar niets is minder waar. Ook volwassenen hebben op grote schaal last van FOMO.

Misschien herken je dit wel…

Je scrollt door je tijdlijn en ziet een vriendin lachend en dansend op een feestje en vervolgens heb jij een rotgevoel waarom jij niet op dat feestje bent.

Of je ziet een gezin stralend in de natuur en baalt dat jij de hele dag binnen hebt gezeten.

Doordat je steeds stralende foto’s en gezellige berichtjes van anderen ziet, ga je aan jezelf twijfelen en je afvragen “Ben ik wel leuk genoeg?” Van deze gedachte kun je heel onzeker worden.

Social Media maakt ontevreden

Onderzoek wijst uit dat Social Media ons ontevredener met ons leven maken en het zorgt voor een slechtere concentratie en veel verloren tijd…

Want je kunt je tijd maar 1 keer besteden, dus wat maakt dat je een half uur door je tijdlijn zit te scrollen terwijl je eigenlijk boodschappen had willen doen?

Maar liefst 83% van alle leeftijden wil op de hoogte zijn van wat er speelt en doet dit via digitale kanalen, waaronder Social Media. Nu kan de mate waarin je last hebt van “the fear of missing out” natuurlijk wel verschillen.

Checklist

Onderstaande 5 vragen zijn een checklist om jouw FOMO te testen.

1) Check jij 24/7 je telefoon?

Onderzoeksbureau IDC en Facebook hebben vast gesteld dat smartphone gebruikers gemiddeld 14 keer per dag (!) hun Facebook checken!

Je verspilt zoveel kostbare tijd van jouw leven door het digitale leven van anderen te volgen.

2) Wil jij van alles op de hoogte blijven zodat je mee kan praten en “erbij hoort”?

Je volgt buiten jouw vrienden ook nog vele pagina’s met nieuws, roddelpagina’s, trend tips, enzovoort. Alles om maar mee te kunnen praten en erbij te horen.

3) Stel je dingen uit?

Eigenlijk moest je naar de supermarkt om boodschappen te doen, eigenlijk heb je een afspraak en moet je vertrekken om op tijd te komen… maar toch check je eerst nog even je Social Media en verlies je zomaar een half uur tijd. Het levert stress op, want nu heb je jouw zaakjes niet voor elkaar en kom je te laat. Ook hier weer een reden dat Social Media bijdragen aan stress en burn out.

4) Heb je last van concentratieproblemen?

Je wilt graag geconcentreerd je werk af maken, maar je kunt de verleiding niet weerstaan om toch nog even je telefoon te checken. Je krijgt daardoor dingen moeilijk af, omdat je steeds afgeleid wordt. Een pling van Whatsapp kun je echt niet negeren en zo switch je steeds tussen wat je eigenlijk moet doen en je telefoon.

5) Heb je slaapproblemen?

Met je telefoon in de hand in bed gaan liggen draagt bij aan slaapproblemen. Het licht van de mobiel zorgt ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon geremd wordt en daardoor zul je moeilijker in slaap vallen. Als je bovendien ook nog steeds naar je mobiel grijpt terwijl je al in bed ligt, dan is de kans groot dat je last hebt van FOMO.

“FOMO hoeft niet iets slechts te zijn als we het erkennen en begrijpen.” – Bobby Mook

Ik geef je dan ook graag een aantal tips en inzichten om meer grip te krijgen op je Smartphone gebruik en daarmee je FOMO.

Tip 1: Bewustwording is de sleutel

Hoeveel tijd breng jij per dag door op jouw mobiele telefoon en op jouw Social Media kanalen? Tegenwoordig zijn er ook handig apps die jouw telefoongebruik meten. Bewustwording komt altijd voor de verandering!

Als jij je ervan bewust bent dat je vaak je telefoon checkt omdat je bang bent om dingen te missen, dan kun je dit ook gaan herkennen.

Als je bang bent om dingen te missen, dan weet je nu… het is maar FOMO, het is heel normaal en bijna iedereen heeft er last van. Omarm die behoefte en het nare gevoel zal verdwijnen.

Tip 2: Je mist altijd dingen

Het is werkelijk onmogelijk om alles mee te maken en overal bij te zijn. Waar het om gaat is leven in het NU. Je kunt met een glimlach herinneringen ophalen, je kunt enthousiast plannen maken voor de toekomst, maar het enige dat je met zekerheid hebt is het NU,

Hoe voel jij je nu en wat zou je nu kunnen doen om je gelukkig en blij te voelen?

Toen wij de reis naar Vietnam maakte met ons gezin, zeiden we vooral tegen elkaar “we kunnen niet alles zien, we gaan genieten van wat wel WEL zien en de ervaring samen”. We wisten dat het onmogelijk zou zijn om met drie kinderen het hele land door te rennen. Daar zou niemand blij van zijn geworden. Dus hebben we ook dagen doorgebracht aan het strand en bij het zwembad. Hebben we soms een boekje gelezen op bed. Is dat zonde van je tijd in Vietnam? Nee, dat was nodig om van de andere momenten extra te kunnen genieten. Van de cultuur, natuur en al het moois dat het land te bieden had.

Tip 3: Het is niet de gebeurtenis maar de gedachte over de gebeurtenis die je een naar gevoel geeft

Ja, je hebt een feestje gemist. Dan kun je verschillende gedachten hebben. Je kunt enorm balen, jezelf zielig vinden en noem maar op. Of je kunt blij zijn voor de aanwezigen dat ze een leuk feestje hebben gehad en blij zijn dat jij je fit en actief voelt doordat je lekker bijgeslapen hebt.

Wil je echt elk feestje meemaken of draagt dat helemaal niet bij aan jouw balans en geluk? Hoeveel feestjes heb je op jaarbasis nodig om het een leuk jaar te maken? En hoe kan het dat de één nu twee antwoord en de ander veertig? Het ware geluk zit in jouw eigen perspectief, in jouw eigen gedachten.

Kies je ervoor om thuis op de bank te balen, of geniet je vanaf diezelfde bank van prachtige muziek of een spannende film?

Tip 4: Het gras lijkt altijd groener

Hoe eerlijk ben jij zelf op Social Media? Of post je daar stiekem ook voornamelijk de leuke momenten en niet de ellende die erachter zit? Post je wel een blije foto op een feestje, maar vertel je er niet bij dat je met dikke stress daar aan gekomen bent?

Of post je een blije foto van jouw gezin, maar vertel je er niet bij dat daar een driftbui van kindlief aan vooraf ging?

We zijn allemaal helemaal niet zo eerlijk op Social Media. We laten voornamelijk graag de leuke kanten zien. Daardoor lijkt het leven van een ander veel leuker en interessanter, maar is dat ook daadwerkelijk zo? Je ziet het digitale leven van iemand, niet het werkelijke leven!

Tip 5: Dankbaarheid

Dankbaarheid voor de mensen die wel in jouw leven zijn en dankbaarheid voor de mooie momenten, zorgt ervoor dat je blijer en gelukkiger bent.

Tel elke dag jouw zegeningen en je zult veel minder last hebben van FOMO en van onrust.

Soms kan saai zijn ook heerlijk zijn. Ik kan enorm genieten van een kop thee en een goed boek. Ik wil helemaal niet elke zaterdag tot diep in de nacht in een kroeg of op een feestje staan. Want ik wil zondagochtend graag fris en fruitig met het hele gezin aan het ontbijt zitten. Dan maar saai en burgerlijk. Ik geniet intens van een wandeling met zijn 5en! Dan ben ik zo dankbaar dat we samen zijn en het goed samen hebben.

Samenvattend

Dus eigenlijk hoeft er helemaal niet zo veel te veranderen voor een leuk leven. Je hoeft alleen maar in te zien dat je soms last hebt van FOMO, dat iedereen het heeft en dat maakt dat je weer terug kunt keren naar wat voor jou echt belangrijk is. Kies je gedachten en voel dankbaarheid voor alle mooie dingen in jouw leven.

Liefs,