Grip op hooggevoeligheid – 5 tips – Succesvol in Balans Academie
Auteursrecht: elenaphotos21 / 123RF Stockfoto

Grip op hooggevoeligheid – 5 tips

Als je hooggevoelig bent hebt je veel meer kans op dips, depressie en burn out. Dat komt omdat prikkels sterker bij jou binnen komen en je sneller moe en overprikkeld bent.

Eén van de grootste problemen hierbij is dat hooggevoeligen vaak slecht hun grenzen aangeven.
 Ja zeggen, terwijl je nee voelt. Herken je dat?

Waarom is het voor hooggevoelige mensen zo moeilijk om grenzen te stellen?

Als hooggevoelige is het zo lastig om grenzen te stellen, doordat je veel beter afgestemd bent op de emoties van anderen. Jij voelt haarfijn aan hoe de ander zich voelt én je voelt aan hoe de ander zich zal voelen als jij nee zegt. Als je teleurstelling bij de ander voelt, dan komt dat heel intens bij jou binnen.

Die emotie van de ander komt zó intens binnen dat je vaak niet meer kunt onderscheiden wat van jou is en wat van de ander. Ineens zit jij met een rotgevoel en de verbinding met jezelf is op dat moment helemaal weg.

Want hooggevoeligen voelen heel veel, maar denken ook heel veel. Hooggevoeligen piekeren vaak heel wat af. En piekeren is net als schommelen, het houdt je bezig, maar je komt niet van je plaats.

Daarnaast zijn hooggevoeligen er een kei in om zich aan te passen. Als hooggevoelige heb ik mij altijd anders gevoeld dan anderen. Herken jij dit ook? En doordat jij je anders voelt kies je er vaak automatisch voor om je aan te passen aan de omgeving. Als hooggevoelige voel jij je waarschijnlijk erg verantwoordelijk voor anderen en voor de wereld om je heen, waardoor je veel vaker ja zegt dan goed voor je is.

Hoe kun je leren om grenzen te bewaken?

1) Bescherm jouw energie

Als hooggevoelige voel jij heel veel en dat komt door energie. Alles om ons heen bestaat uit energie, alle mensen, dieren, bomen, alles is energie.

Je kunt jouw energie beschermen in twee stappen.

Stap 1 is ‘zorg dat je geaard bent’. Stel je voor dat er wortels onder jouw voeten zitten, net als de wortels van een boom. Via die wortels kun je energie afvoeren en opnemen. 

Stap 2 is ‘visualiseer een witte koepel om je heen’. In die koepel zit jouw veilige en warme energie. Alleen maar liefde kan in deze koepel komen, alle andere (negatieve energie) blijft buiten de koepel. Jouw intentie is genoeg, je hoeft er niet hard voor te werken.

In het beschermen van mijn energie is Reiki voor mij persoonlijk heel belangrijk geweest! Reiki leert je om contact te maken met de zuivere en liefdevolle bronenergie. Zo kun je ook beter  energie gaan herkennen en bewaken. 

2) Maak onderscheid tussen wat van jou is en wat van de ander

Als je leert voelen wat van jou is en wat van de ander, dan kun je er bewust voor kiezen om emoties niet meer over te nemen.

Intenties bestaan ook uit energie. Herkenning en de intentie om afstand te nemen is genoeg.

Als een ander bijvoorbeeld boos of verdrietig is en jij herkent dat deze energie van de ander jou raakt (je voelt ook ineens tranen, verdriet of boosheid) dan hoef je alleen maar te denken “dit hoort bij jou”. Door dit te denken maak je jezelf duidelijk dat dit helemaal niet van jou is. Je geeft feitelijk de energie weer terug en zult direct verschil voelen. Probeer het maar eens!

Dit heeft oefening nodig. Het is net als leren piano spelen. Als jij besluit om te leren pianospelen, dan ga je op les en moet je regelmatig oefenen. En na een aantal weken kun je voor het eerste een liedje spelen. Voelen wat van jou is en wat van de ander heeft ook oefening nodig, geef jezelf die tijd.

3) Neem rust momenten

Doordat er veel meer prikkels bij je binnen komen, heb je ook meer herstel momenten nodig. Nu is het vaak heel erg moeilijk om de dag minder vol te plannen, omdat je nu eenmaal veel ballen hoog te houden hebt. Toch is het wel belangrijk om in dit drukke schema rustmomenten in te bouwen. Ik grap altijd dat het toilet mijn favoriete plek is. Hier kan ik even tot rust komen en even snel een oefening doen om prikkels kwijt te raken.

4) Communiceer in ik-boodschappen

Door te praten in ik-boodschappen houd je het bij jezelf en zal een ander zich niet aangevallen voelen. Ik-boodschappen beginnen met bijvoorbeeld “ik hoor”, “ik denk” of “ik merk”. Bijvoorbeeld “ik hoor dat je graag mijn hulp wilt” en “ik merk dat ik onrustig wordt van het idee om….” Maar ook “ik ben teleurgesteld dat er niet opgeruimd is, want ik merk dat ik er onrustig van wordt en na een drukke dag nu niet lekker kan gaan zitten”.

Door in ik-boodschappen te communiceren, zul je minder weerstand van de ander krijgen. Aangezien wij als hooggevoelige daar erg gevoelig voor zijn, is dit echt heel fijn. 

5) Respect voor jezelf en voor de ander

We vinden het zo moeilijk om onze grenzen aan te geven, omdat we graag aardig gevonden willen worden of gerespecteerd willen worden. We zijn bang dat de ander ons niet meer aardig vindt, niet meer respecteert of commentaar geeft. Het niet aangeven van grenzen heeft alles met angst te maken. Iedereen wil nu eenmaal graag aardig gevonden worden.

Het gekke is dat in de praktijk juiste de mensen die goed en duidelijk hun grenzen aan kunnen geven, juist MEER:

  • aanzien genieten
  • aardig gevonden worden
  • gerespecteerd worden

Dus stop met JA zeggen als je NEE voelt! 

Maak van hooggevoeligheid je kracht!

Mijn hooggevoeligheid is nu ook mijn kracht! Vrijwel alle lichtwerkers, healers en daarmee Reiki Therapeuten zijn hooggevoeilige mensen die in hun kracht zijn gaan staan. Die hun gevoeligheid in zijn gaan zetten op een positieve manier, namelijk via hun intuïtie.  

Mocht jij ook je gevoeligheid positief in willen gaan zetten, dan ben je van harte welkom bij een Reiki cursus of bij de gratis informatiebijeenkomst voor de Reiki Therapeut Opleiding

Liefs,